och de kan vara väldigt envisa. Kontrollera alla vinklar och vrår och håll utkik efter sprickor eller flagningar som inte hör hemma på ett friskt tak. Papptak, leta efter

skrynklor, blåsor och torrsprickor. Kolla att tegelpannor ligger rätt och är hela och byt ut vid behov. Tvätta taket först, det viktigaste du kan göra är att först rensa eller tvätta takytor, täckprofiler, vinkelrännor, hängrännor och stuprör och att hålla rent från kvistar, grenar, löv, mossa och alger. Vad fåglarna tycker och tänker om oss vet vi ju inte. Små fläckar går att skrapa och måla. Ta bort, ta bort fågelbon och skräp under takpannorna, de binder fukt och hindrar vatten från att rinna bort. Regelbunden kontroll gör susen, under häckningsperioden på våren och försommaren bör du titta till ditt tak åtminstone någon gång i veckan. Är du någorlunda bekant med fågellivet utanför knuten vet du antagligen vad det är för sorts fåglar som brukar försöka bygga bon. Underlagspappen håller i ca 30 år om den inte skadas. Tjärar du om taket så förlänger du livslängden med. Rensa, rensa hängrännor från kvistar och löv om du inte gjorde det i höstas. Se till att ha hela fina pannor. Skotta tak säkert, har du snö på taket? Mått, höjd: 55 mm, längd: 1 meter. Nästan varje gång man tittar ut genom ett fönster ser man en fågel i flykt eller sittandes på en gren, och deras kvitter hörs hela den ljusa årstiden, bara vi stannar upp och lyssnar. Fåglar och människor lever tätt inpå varandra i städerna takpannor och på landet. Löv, barr och fågelbon är inget som vi vill ha under takpannorna. En annan lösning kan vara ett nät, vilket dock teoretiskt kan rivas sönder av små vassa fågelnäbbar. Vill du hindra fåglar från att komma in under taket kan du i vissa trädgårdsbutiker köpa galler som är formade efter takprofilen. Var försiktig när du är uppe och skottar taket: använd säkerhetsutrustning och säkerhetslina som du fäster i skorstenen. Och var försiktig när du är på taket. På så sätt ser du till att du och fåglarna kan fortsätt leva tillsammans och må bra i varandras närhet.

Vi bygger tak som ska hålla länge. Göra rent och tvätta taket, för fåglarna är våra hus kanske fågelbo under takpannor bara en annan sorts träd eller klippor där de kan landa efter en flygtur. Har du snart en mängd små reden som stoppar upp avrinningen och dessutom binder fukt. Hittar du blåsor så vet du att du har en fuktskada. Ventinocken tätar och ventilerar, text Eva Linetti Annons 4 meter blötsnö, men fågelbo under takpannor bara. Och det händer ofta att snö från taken faller ned över sådana byggen. Under takpannorna på en villa erbjuds det skydd som behövs för att bygga ett rede när det är dags för häckning. Låt torka, ta inte bort all snö, har du fått en skada så vänta inte att åtgärda den för att sen lägga på ny papp och taktäckning. Men först är det bra att rensa. Kontrollera vindens alla vinklar och vrår.

Välkommen till Poolkungens kundbutik!

Tegelpannor som saknas, checklista för takunderhåll ett friskt tak är ett bra tak. Vilket inte heller är bra för taket. Fågelbandet hindrar fåglar från att ta sig in och bygger bo under takpannorna. Vatten kan leta sig in under pappen och sugas upp av råsponten. Under taknocken sätter vi därför alltid en så kallad ventinock. Vi tänker på fåglarna på vintern. Tycker du synd om fåglarna kan du med fördel i stället bygga ett antal fågelholkar i varierande storlek och låta fåglarna flytta in där. Fågelbon är dåligt för taket, frimärken stoppa fåglarna och ge dem alternativ. Annons, sedan flyttar fåglarna vanligtvis vidare någon annanstans.

Då måste du skära upp blåsan och låta torka ur innan du lagar den.Det är svårt att tänka sig en värld utan fåglar, de utgör en så stor del av vad det innebär att vara utomhus.Ventinocken gör också att utrymmet mellan pannorna och taknocken ventileras.